153+1 - Gödöllői Református Líceum Gimnázium

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur ad elit.
Morbi tincidunt libero ac ante accumsan.
Tartalomhoz ugrás

153+1

Nemzetközi Versenyek
Gombos Vidor (11.a) és Reményi Márton (12.a) a 153+1 elnevezésű lengyel szervezésű V4 országok számára rendezett versenyen a 120 induló csapatból holtversenyben a 15-30. helyen végzett. Gratulálunk!

153+1 CTF – lengyel kiberverseny összefoglaló

A 153+1-en a V4 országokból jelentkező két fős csapatokat, vagy egyéni jelentkezőket várták, hogy különféle kategóriákban, különféle módszerekkel egy kódot (flaget) nyerjenek ki egy-egy kép, szöveges, zip, hang, és hasonló fájlokból, esetleg egy megadott ip-címből kellett kiindulni. Néha egy fájl fájlnév kiterjesztésének átírásával sikerült megtalálni a kódot, egy rövid szöveget kellett visszafelé hexadecimálisan dekódolni, meg egy mp3 fájl “z” és “f” hangjait 0-kkal és 1-esekkel helyettesíteni és binárisan dekódolni, esetleg egy hangfájl spektogramjából lehetett kiolvasni (kép alább).
Voltak könnyebb feladatok, amelyeknek volt egy állandó pontszámuk, és voltak több pontot érő, bonyolultabbak is. Az utóbbinál volt egy alappontszám, ami annak mértékében csökkent, minél többen oldották meg az adott feladatot, így lényegében, veszített az értékéből, azok számára is, akik az elsők között oldották meg.
A verseny második fordulójába - ami egyben a döntő is volt – a körülbelül 120 egyéni, vagy csapatos indulóból az első 20, valamint minden V4 ország első 3, az első 20-on kívüli indulója került be. A döntő egy 5 órás és viszonylag kemény küzdelem volt.


Gödöllői Református Líceum Gimnázium
Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz