CanSat - Gödöllői Református Líceum Gimnázium

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur ad elit.
Morbi tincidunt libero ac ante accumsan.
Tartalomhoz ugrás

CanSat

Nemzetközi Versenyek
GRLsat – A Gödöllői Refomrátus Líceum
CanSat csapata

Csapatunk, a Gödöllői Református Líceum Space Agency Team, azaz a GRLsat 2018-ban alakult, hogy részt vegyen a 2019-ben megrendezett, az Európai Űrügynökség által kiírt nemzetközi CanSat versenyen. A verseny célja, hogy középiskolai diákok olyan szondát építsenek, mely hasonlít egy műholdhoz és olyan adatokat mér, mint például a hőmérséklet és a légköri nyomás, melyek mérése a verseny kiírásában kötelező feladatként szerepelnek. A csapatok ezen kívül választhatnak ún. másodlagos küldetéseket is, egyedi kísérleteket dolgozhatnak ki és maguknak szabhatják meg, mivel teszik egyedivé a szondájukat. A verseny napján ezeket a szateliteket egy modellrakétával 1 km magasra bocsájtják fel, ahonnan ejtőernyővel kell leereszkednie, miközben a fedélzeti vezérlőegység az adatokat élőben továbbítja a földi állomásnak.

A felkészülés során sok feladatot kell elvégezni a csapatoknak. Csapatunk is szembenézett ezekkel a kihívásokkal, pontosan megterveztük a „műholdunk” kinézetét, megterveztük a fedélzeti számítógépet és az egyedi kísérleteinket, megterveztük az ejtőernyőnket és megírtuk az egész küldetés sikerességét biztosító szoftvert is. A másodlagos kísérleteink nem voltak éppen mindennapiak. A kötelező légköri nyomáson és hőmérsékleten kívül mértük még a gyorsulást és vettük a GPS jeleket, továbbá a nyomásadatokból a barometrikus magasságformula segítségével megállapítottuk a szonda aktuális magasságát. A cansat első verziójában (mely szerepelt a nemzetközi döntőn) egy élettani kísérletet is felvonultattunk: megvizsgáltuk az extrém mértékű gyorsulás (14 g = 140 m/s2) gyümölcslegyekre tett hatásait, illetve megmértük a cansat sebességét a Pitot-csöves sebességmérés módszerével.
A felbocsátás után még számos feladat volt csapatunknak, ugyanis az eredményeinket prezentálnunk kellett a szakmabeli zsűri előtt, illetve a verseny után dokumentációt is össze kellett állítanunk, hogy ez alapján is értékelhessék munkánkat.

A felkészülés alatt nem csak a mérnöki munkának volt szerepe, hanem olyan feladatokat is el kellett látnia csapatunknak, mint a szponzorok megkeresése és az érdeklődők tájékoztatása, tehát ez a verseny teljesen interdiszciplináris. 2019. január 4-én részt vehettünk a Kossuth-rádió „Jó napot Magyarország!” c. műsorában, ahol bemutattuk csapatunkat és elmondtuk terveinket a versenyre. Továbbá az Űrvilág.hu jóvoltából cikk is készült rólunk, melyet el lehet érni az interneten.

Csapatunk részt vett az egy évvel később megrendezett, első magyarországi CanSat versenyen is, ahol egy továbbfejlesztett műholdat mutatott be, mely már tartalmazott fedélzeti kamerafelvételt is. Ezt a versenyt csapatunk megnyerte és ezzel a tapasztalattal telve bátorítunk mindenkit, hogy vegyen részt ezen a versenyen, mert olyan tudást és lehetőséget biztosít, melyet sosem fogtok tanulni az iskolában!
Az érdeklődők további információt nyerhetnek a weboldalunkról és a Facebook-oldalunkról, illetve a CanSat hivatalos weboldalán tájékozódhatnak a versenyről.

Gödöllői Református Líceum Gimnázium
Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz